kek karot ber-topping-kan cream cheese

wahhh... tajuk panjang macam sedap sangat je kek tu. padahal takde benda pun. gah nama jer... ekekeke... just nak kongsikan kek karot yang dibuat weekend lepas. rasa memang ok, cuma tersilap cara masakan je. resipi asal soh kukus. aku yg terlebih konfiden ni - g bakar kek tu. kering la sikit. x moist macam kek2 biasa tu...

so, saksikan lah gambo kek yang tak seberapa nya ni...



 antara bahan-bahan yang sempat disnap : tepung, karot, gula kastor, telur, walnut, baking powder, esen vanilla, butter, whipping cream dan cream cheese. 



 kek yang dah siap dibakar - nampak cun, tapi kering sikit. sepatutnya dikukus, tapi dek terlampau malas nak panaskan kukus - aku masuk je dalam oven. siappp!!



 selepas tunggu kek sejuk - letak topping cream cheese with mango yogurt. sedap ada rasa masam2 sikit. tapi deco aku macam biasa - sangat comot dan x kemas langsung!




 hias dengan walnut yang dibakar @ digoreng tanpa minyak. walnut nih memang mengancam lah. memang highly recommend untuk hiasan apa2 kek pun.- sila abaikan topping yang sememeh gile tu. aku buat2 tak nampak je nii...



 selepas disejukkan kat dalam peti sejuk - ambik sepotong nak bagi rasa. nyum nyummm... memang best, gabungan kek yang x manis sangat + cheese yang masam manis. - sekali lagi - tolong abaikan kek yang terjungkit tu ye... aku tgh buat2 x nampak aje niiiiii..



 1 slice missing? o'oooooo..... dah missing masuk lam perut daa....



 close up - walaupun rupa mu tidak mengancam, tetapi rasamu tatap menjadi pojaan hati ku....!!



bekalan untuk adik beradik n anak2 buah. share2 la ye... heheee....






resipi? aku rujuk website ni - tq chef hanieliza
pengajaran : lenkali jgn tukar method masakan tu ye puan-puan. ikut je.... ;)








.


 

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...